utorak, 9. kolovoza 2011.

Khronos brodova OpenGL 4,2 spec., navodi planove za novi senzor API

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/kqPob8MA6pE/khronos-ships-opengl-42-spec-outlines.ars:

Khronos grupa predstavila je u ponedjeljak 4,2 OpenGL specifikaciju, najnovija ažuriranja za cross-platforma 3D grafike API.

Novi spec uključuje pregršt novih značajki osmišljenih za poboljšanje performansi zajedničke operacije kako bi se omogućilo programerima da lakše stvoriti visoke performanse 3D softvera. Te značajke uključuju fine-grained promjenu teksture, učinkovitije dijeljenje podataka između Shader programa, te sposobnost da se ponovno koristiti oblike koji GPU već kockast bez da ih tessellate opet.

U zajednički s drugim OpenGL 4.x točke izdanja, nove značajke treba biti podržan od strane postojećih OpenGL 4/Direct3D 11-klase hardver, zahtijeva samo ažuriranja za upravljačke programe za pružanje novih funkcija. NVIDIA objavio OpenGL 4,2 vozači i danas, dok je AMD namjerava otpustiti vozača s beta podršku uskoro.

OpenGL je Khronos 'najpoznatiji specifikacije, ali grupa ima šire ciljeve. Već je objavio WebGL specifikacije, 3D API za HTML5, u toj skupini najavila planove za dodavanje novog WebCL specifikacije. Baš kao što WebGL pruža OpenGL poput grafike na web-programeri, WebCL će osigurati heterogenim OpenCL kao proračun za web programere, dajući im pristup GPU-ubrzano računanje gdje je dostupno, uz mogućnost da padne natrag na CPU kada je to potrebno. To će omogućiti, na primjer, HTML5 igre uključuju fiziku motora, a za složene slike i video obradu.

WebCL će biti razvijen od strane WebGL radne skupine, a prototip implementacije iz Nokia, koji predvodi rad, i Samsung su već dostupne.

WebGL došao pod kritike iz Microsofta u lipnju, s tvrtkom tvrdi da tehnologija ne bi mogle biti provedene na siguran način. Khronos predstavnici spora ovu tvrdnju, što ukazuje na sigurnosne značajke koje OpenGL je dodao kako bi se spriječilo WebGL poricanje-of-service napada i usvajanje križa podrijetla dijeljenje resursa (kora) specifikaciju kako bi se spriječilo curenje informacija između domena. Skupina priznaje da vozač bugovi i dalje može biti problem, ali tvrdi da preglednik whitelists i crne liste može zaštititi korisnike. Khronos kaže usvajanje tehnologija će potaknuti vozač programeri popraviti njihov softver.

Khronos također su objavili planove za stvaranje opće senzor API. Ovo je kako bi se osigurala dosljedna visokoj razini pristupa bogatstvo senzora koji računala i smartphone sve se opremljeni-akcelerometra, žiroskopa, kompasi, fotoaparati (uključujući i dubine praćenje kamerama poput onih u Kinect), mikrofon polja, i još mnogo toga. Nema generičkih API za pristup svim tim vrstama podataka, niti za osiguranje je sve sinkronizirati. Khronos je stvorio nova radna skupina pod nazivom StreamInput raditi na ovom problemu.

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar