nedjelja, 10. srpnja 2011.

Tektonika ploča pogođene plašt žarišta

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/qiTo1yPYLbk/plate-motion-affected-by-hot-spots.ars:

Plašt perjanicama-područja neobično vruće stijene koje se mogu bušiti kroz Zemljinu koru stvoriti vulkana kao havajski otoci-su mislili da utječu na kretanje tektonskih ploča, no zadirkivanje se dokaz za to je teško. Članak objavljen u Nature napokon su dali solidan primjer perjanicama u akciji.

Rad se oslonili na praćenje kretanja ploči pomoću magnetskih očitavanja. Zemlje magnetski polovi obično (u smislu geoloških vremena) da se obrnuto, sa magnetskom sjevernom polu trošiti vrijeme na zemljopisnom polu jugu. Ova orijentacija je zarobljen od strane kristala magnetita koji su sjeli na mjesto kao magma učvršćuje u stijenu.

Kao rezultat tog procesa, pruge normalne i obrnuto polaritet paralelno širenja centara na dnu oceana, gdje je Magma stvrdnjava u nove kore. Budući da je cijeli planet doživio iste magnetske događaja, varijacije u širinu svakog pojedinog pruge vam reći koliko stijena iskristalizirao tijekom tog vremenskog razdoblja, što zauzvrat govori brzine gibanja ploče na širenje centrima.

Pročitajte ostatak ovog članka ...

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar