ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Unredacted WikiLeaks Kabeli naći na internetu? Vjerojatno, depresivno

Zanimljivi vijesti na URL:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/TBC-anrv7EI/:
blood

"Bića izvan pogleda od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i od svinja do čovjeka opet;. Ali već je bilo nemoguće reći koji je koji" - George Orwell, Životinjska farma

" Leck bei WikiLeaksa ". Naslov na njemačkom jeziku vijesti tjedno, Der Freitag, opisao je ironija s teutonski učinkovitosti: " Pukotina na WikiLeaks ".

U priči, objavljenom u petak, urednik Steffen Kraft tvrdi da su našli online "lozinka zaštićen csv datoteku" sadrži 1.73GB količinu potpuno unredacted diplomatskih kabele, podrijetlom iz WikiLeaksa. Prema Kraft, lozinku za datoteku je također lako pronaći.

Istoga dana, WikiLeaks bačena veliki broj kablova online i pitao svojim sljedbenicima kako bi se prosijati kroz njih. Kopije datoteke su u posjedu vijesti organizacija kao što su Guardian, New York Times i Reuters mjesecima, ali ovo je prvi put su se dokumenti dostupni javnosti. Izdanje je došao, kaže glavni leaker Julian Assange, jer su mediji izgubio interes za diplomatske objavama još neprijavljeno. ( cinik bi zaključiti da Assange - koji je i dalje u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji čeka izručenje na seksualno zlostavljanje troškove - brine da mediji izgubio interes za njega previše.)

No, dokument pronašao Der Freitag nisu službeni WikiLeaksa datoteka, koje su dijelom redigirao za uklanjanje imena ranjivih izvora. Umjesto toga, sadrži tisuće unredacted stranica, s 'imenom ili na drugi način identificirati "informatore" i "sumnja obavještajaca", iz Izraela, Jordana, Irana i Afganistana. "

Važno je naglasiti da Der Freitag nije objavljen tvrdi dokaz da unredacted datoteka uopće postoji. No, prema Kraftu, pronašao dokumente gdje su mnogi koji su prethodno objavljeni su u cenzurirani obliku. I da bude jasno, Der Freitag nije samo neki odmetnuti njemački papir: oni imaju udruženja bave Guardian (prethodno-a WikiLeaksa partner), čineći ga vrlo malo vjerojatno da bi izmisliti priču iz cijele krpom. (Update: Der Spiegel je potvrdio postojanje datoteka - vidi dolje za više.)

Dakle, ako su unreadacted datoteke pronašli svoj put dostupni online, što smo da bi to? Kraft čini jasno podrazumijevanje da se datoteke možda su procurili tako Assanage luk-Nemesis (i kolega), Daniel Domscheit-Berg od OpenLeaks . Ranije ovog tjedna je tvrdio da je uništio tisuće neobjavljenih dokumenata prije odlaska WikiLeaks i on je napravio ne tajnu njegove mržnje svog starog PAL (sam napisao prije o njegovoj pjenast anti-Assange memoare ). Dakako, uz djelatnici u Guardianu, New York Times i bilo WikiLeaksa 'raste broj sadašnjih i bivših partnera mainstream medija, Domscheit-Berg

Nema komentara:

Objavi komentar