petak, 27. svibnja 2011.

Ballmer: Microsoft Piratstvo troškovi 95% potencijalnih kineskih prihoda

Zanimljive vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/kp7S-3vjpEU/ballmer-piracy-costs-microsoft-95-percent-of-potential-chinese-revenue.ars:

Govoreći u srijedu na otvaranju nove Microsoftove Microsoft Azija-Pacifik R & D Group sa sjedištem u Pekingu, Microsoft CEO, rekao je da je tvrtka zaradila prihoda u Kini u iznosu od samo pet posto te zaradio u SAD-u, unatoč usporediva prodaja osobnih računala između dvije zemlje. Razlog za razliku? Piratstvo, čudo.

Ballmer odbacio tvrdnju da zajednički softver preskup. Iako priznaje da su osobna računala su preskupe za mnoge u zemlji, tvrdio je da "ako može [priuštiti PC], mogli priuštiti software"-i koji stoga piratstva u zemlji je proizvod zatišje prava intelektualnog vlasništva prava nego softver po cijeni izvan dosega korisnika.

Čak i druge zemlje s rasprostranjenom piratstvo nije imala isti razlika između prodaje osobnih računala i Microsoft prihoda. Ballmer je tvrdio da Microsoft zaradio šest puta više po PC prodaje u Indiji nego u Kini, i da, ako kineski IP zaštite su jaki kao Indija je tada na tržištu bi bilo vrijedno "milijarde dolara".

Piratstvo u Kini je već dugo kamen spoticanja između kineske vlade i softver makeri. Kineska vlada priznaje problem, a kaže da je poduzela korake kako bi se smanjila razina piratstva. Ipak, vrlo visoke razine piratstva su vidjeli, s grupom Business Software Alliance protiv piratstva tvrdeći da je 78 posto softvera instaliranog u zemlji prošle godine bila piratske, za razliku od 86 posto u 2005.

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar