ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

Znanstvenici posrnuti bombi njuškanje laser s bumerang efekt

Zanimljive vijesti prikaza u http://www.engadget.com/2011/01/31/scientists-stumble-upon-bomb-sniffing-laser-with-a-boomerang-eff/:
Možda ćete misliti laser kao svjetlo prisiljeni u jednu, usmjeren snop, ali znanstvenici su nedavno otkrili da ako vatra lasera u jednom smjeru, u zraku se može vatra drugi desno natrag. Korištenje 226nm laser UV pumpa, istraživači na Sveučilištu Princeton, uspjeli uzbuditi atoma kisika do točke da su oni emitiraju infracrvenu svjetlost uz isti kanal kao izvorni grede, osim ovaj put istaknuo natrag, gdje je došao iz. Od povratka zrake kemija ovisi o česticama u zraku generirati povratka snopa, "unatrag laser" potencijalno mogao nositi potpis te čestice natrag do izvora i pomoći identificirati ih tamo. To čini se da je cijeli gol, u stvari - projekt financiran od strane Ureda za brodogradnje Program rada na temu "znanosti Obraćajući Asymmetric Eksplozivne prijetnje", nada da će takav laserski može ID bombe iz udaljenosti za lov trag kemikalija u zraka. Zvuči kao savršen je dodatak našoj terahercnom naočale , i jedan korak bliže tricorder naših snova.

Znanstvenici posrnuti bombi njuškanje laser s bumerang prvobitno pojavio na Engadget na ponedjeljak, 31 siječanj 2011 07:08:00 EDT. Molimo pogledajte naše uvjete za korištenje feedove .

Permalink PhysOrg | izvor Princeton University (EurekAlert) | Pošalji ovaj | Komentari

Nema komentara:

Objavi komentar