subota, 1. listopada 2011.

Da li kozmičke zrake postaviti na Zemlji termostat?

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/fC7efJZcrtA/do-cosmic-rays-set-the-earths-thermostat.ars:

U posljednjih nekoliko godina, ideju da se klima je upravljan od strane oblacima i kozmičke zrake je dobio mnogo pažnje. Interes ideja je bila potaknuta Danski fizičar po imenu Henrik Svensmark, koji ga je prvi predložio u kasnim 1990-ih. Korištenje satelitskih podataka o oblaku pokrivenost, koja je postala dostupna s osnivanjem međunarodne satelitske Cloud klimatologiju projekta u 1983, Svensmark pronašli korelaciju između donje troposfere pokriti oblak i 11-godišnjeg sunčevog ciklusa.

On je predložio da se kozmičke zrake inicirati formiranje aerosola u donjem dijelu atmosfere koji zatim oblik jezgre kondenzacije za oblak kapljica, povećanje oblaka iz vodene pare. Budući da niske razine oblaka povećanje Zemlje albedo (količina sunčevog zračenja koje se reflektira natrag u svemir), više oblaka znači hladnije temperature. Svensmark tvrdio da je taj mehanizam bio odgovoran za gotovo sve klimatske događaj u povijesti Zemlje, od ledenog doba do Faint Young Ned paradoks da Snowball Zemlji za naše važeće trend zatopljavanja. Nepotrebno je reći, to bi ukinuti desetljeća klimatskih istraživanja.

Pročitajte ostatak ovog članka ...

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar