petak, 22. srpnja 2011.

Tevatron proizvodi neutrona poput čestica s čudnim, dna kvarkovi

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/E-vxgLGmoGo/heavy-baryons-with-bottom-quark-found-at-fermi.ars:

Većina stvari možemo vidjeti (za razliku od svih tamne stvari vani) se sastoji od baryons, čestice koje su kombinacija od tri kvarkova. Dva najviše poznat baryons, protoni i neutroni, su sastavljene od najlakših kvarkova, gore i dolje (ili dva gore i jedan dolje ili obrnuto, respektivno). No, to je također moguće izgraditi slične baryons s težim, nestabilna kvarkovi, mnogi od njih su uočene, a neki od njih su uključene u atomske jezgre u kratko vrijeme da se preživjeti.

Baryons s čudnim i šarmom kvarkovi su uočena u raznim čestica akceleratori tijekom godina, ali one sadrže teške, donji kvark je teže doći. To je kako zbog težine dnu kvark znači da visoke energije sudara su potrebne kako bi se proizvoditi (to je više 4GeV, u odnosu na gore kvark je 3MeV), i zbog toga što te čestice žive samo za vrlo kratko vrijeme prije nego što propadaju. Ipak, nekoliko baryons koje sadrže dno kvark je uočena tijekom godina: gore / dolje / odozdo kombinacija naziva Λ B (uočio u CERN-u), čudno / neobično / dno zove Ω B -; i dolje / čudno / dnu Ξ B - (posljednje dvije s Fermi). Posljednji je bio prvi čestica uočio da su kvarkovi iz sva tri generacije.

Jučer, tim CDF detektor na Fermilabu objavio članak u kojem oni opisuju neutralnim verzija Ξ B, koji sadrži gore, čudno, a donji kvark. Oni su ga prepoznali po propadanja puta, koja uključuje ponovio prolijevanja pions kao Ξ čestica iteslf propada u svjetlije verzije, na kraju ostavljajući iza sebe protona i pet pions. Otkrivanje čestica pjesama može dopustiti računala rekonstruirati gdje je čestica nastala, i tako shvatiti gdje svaki od svojih roditelja čestica je istrunuo.

25 od tih događaja bili viđeni u 4,2 obrnuto femtobarns podataka, čime detektor tim da zahtjev otkriće na značaj sedam sigma (sve iznad pet SIGMA računa kao otkriće) i izmjeri svojim masu kao 5.8GeV. U tom procesu, oni su također pronašli neobičan propadanje uzorak Ξ B - za prvi put.

Postojanje čestica i predložene mase i sretno u rasponu predvidjeti teorijom, tako da ovi novi podaci ne svađa ništa. No, njihovo postojanje i ponašanje daje važan razum provjeriti na kvantnoj chromodynamics, kojim se uređuje interakcije kvarkova kao i oni kombiniraju unutar baryons.

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar