četvrtak, 30. lipnja 2011.

Zašto memorija je slaba karika u AMD-ov Fusion čip najnovije

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/SiW2M9M0onE/another-look-at-amds-llano.ars:

Llano, AMD je drugi ulazak u Fusion obitelj procesora koje kombiniraju CPU i GPU na istom umrijeti, pokrenula je ranije ovog mjeseca do umjereno pozitivne recenzije. No, do sada, malo detalja je poznato o tome kako je točno AMD je obrađuju integracije CPU i GPU na Llano je umrijeti.

David Kanter na RealWorldTech je učinio neke kopanje i staviti zajedno in-dubina pogled na Llano, uspoređujući CPU / GPU integraciju s onim Intelova Sandy Bridge. Kanter je dio odgovara na neka pitanja o Llano koja su prikupljena mišljenja.

Pored svojih slabih procesora jezgre, glavni nedostatak Llano da mišljenja istaknuo je činjenicu da je procesora GPU jezgra nevjerojatno je ograničena memorijsku propusnost. Cypress GPU koja se koristi za Llano je dizajniran za diskretne grafičke kartice, gdje će imati pristup gigabajt ili dva visoke propusnosti, posvećen GDDR memorije. Na Llano, za razliku, GPU dionice glavna memorija s CPU, a rezultat je bio da je nastup bio bottlenecked teško. Kanter je članak daje uvid u zašto je to.

Umjesto povezivanja Llano CPU i GPU s visokom propusnosti prsten bus i dopuštajući im da dijele L3 cache memorije (Sandy Bridge pristup), AMD je napustio dva dijela relativno nepovezane interno. Umjesto toga, CPU i GPU koristiti glavne memorije za komunikaciju bez kopiranja podataka s jednog mjesta na drugo. Na boot, GPU dobiva pristup 512MB glavne memorije u odvojenim memorijskog prostora, CPU dobiva ostatak RAM-a.

Interno, postoji mali dvosmjerni autobus koji povezuje GPU skup koherentnih memorije redova, a postoji još jedan autobus koji povezuje GPU DDR kontroler, ali to je to. CPU govori GPU pomoću grafike vozača i glavne memorije, a GPU može razgovarati na CPU koristi koherentnu zahtjeve za posebnim regijama pamćenja, ali i ovo drugo je prilično sporo.

Sve u svemu, dakle, nedostatak visoke propusnosti unutarnjih veza između CPU i GPU, kao i ovisnost o glavne memorije za komunikaciju, znači da je Llano grafičke performanse je ljepušan velik dio uguši od čipa dual-channel DDR3 kontroler.

Što se tiče budućnosti Llano, imao sam sugerirao da je AMD mogao uzeti u obzir bazen eDRAM da CPU i GPU mogu koristiti za zajedničku memoriju i na umrijeti komunikaciju, ali Kanter nudi više moguće alternativa za jačanje buduće Fusion procesora grafičke performanse: koriste 3D tehnike slaganja čip staviti malu količinu memorije u istom paketu kao i procesor. Količina memorije ne bi trebala biti puno, čak 256 MB visoke propusnosti, niske latencije memorije dramatično će povećati Llano nastup.

Sve to, opet, pokazuje koliko je velika vezati NVIDIA je sada u, i zašto tvrtka ima da pokušaju na desktop prostor Projekta Denveru. Sandy Bridge i Fusion čarolija početak kraja za diskretne GPU tržišta, što je još uvijek NVIDIA kruh i maslac.

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar