utorak, 2. kolovoza 2011.

Linkbait, sadržaj Poljoprivreda i advertorial: Dobrodošli novim medijima (oko 1842)

Zanimljivi vijesti na URL:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/Up-1ueyugwQ/:

Ja sam u sredini čitanja Michael Slater je biografiji Charlesa Dickensa , i to je izvrsna (ako malo puzav).

S obzirom da sam odrastao samo nekoliko kilometara od grada Medway gdje Dickensa proveo djetinjstvo, to je prilično neugodno koliko se malo sam znao o 19. stoljeću najveći britanski autor. S obzirom na moje opsesije autorskog prava, to je jednako sramotno da, dok čita knjigu Slatera, znala sam da ništa od svoje kampanje za međunarodnu autorskog ugovora.

Kampanja je bila dobro značenje, ali bitno self-zanima: Dickens održava u Velikoj Britaniji autorskog prava njegova slavnog djela - poput Pickwick Papers i Oliver Twist - ali, u SAD-u (gdje je Dickens bio ogromno popularan), izdavači bili slobodni da ukrade njegov rad i znakova te ih objaviti u knjigama, novinama i časopisima, bez plaćanja autorske naknade.

U 1842, 30-year-old Dickens je njegov prvi posjet SAD za istraživanje knjiga o bivše britanske kolonije (spojler: kao svjetski poznati prvak ljudskih prava, on nije bio jako impresioniran ropstvo). Dok je tamo, on je uzeo priliku da predavanje Amerikanaca, a američki tisak, o važnosti međunarodnih autorskih prava. S obzirom na današnje insistiranje taj isti tisak da novinari trebaju biti plaćeni za svoj rad, da ne spominjem njihov bleating nad sadržajem farmi zbrajanjem svojih mogućnosti, možete pretpostaviti da bi američki novine bi se okupljali oko njegov uzrok.

Nije baš.

Nakon što je čuo Dickensa predavanje o autorskim pravima, Hartford Timesa inzistirao da "želimo ni savjet po ovom pitanju, i to će biti bolje za Mr Dickensa, ako se suzdrži od uvođenja [IT] u daljnjem tekstu", dok je Boston Post Jutarnji preporučuje: "Vi mora taj pad, Charlie, ili ćete biti zdjela, ona miriše na shop - čin ".

Nekoliko tjedana kasnije, anti-Dickensa osjećaj u tisku je okrenuo osobno. (Philadelphia) Duh vremena staviti oglas u ad hominem-primjećujući od Dickensa da je "njegova prilično požutjele zube pokaza da on nije sam koristiti Teaberry zuba Wash" Zanimljivo je da isti Teaberry zuba Operite je cijenjena oglašivača Duh vremena.

Malo ljudi koji pišu o tehnologiji imati više ljubavi za stare školske novine od mene, a bilo je još nekoliko vokalnih zagovara o važnosti autorskog prava u digitalnom dobu. Ali sljedeći put čujem novinskih izdavača gunđanje o tome kako je Internet ubojstvo svoje poslovanje, idem se sjetiti, sa smiješkom, koji 170 godina prije goluždrav novina industrija vidjela ništa loše u agregiranja rad uspješno autora bez plaćanja, dok pisanje čitatelj-baiting članaka s isključivo u svrhu ugrađivanja reklame.

Ili staviti na drugi način: 170 godina, američki su novine AOL-u.


Nema komentara:

Objavi komentar