utorak, 25. listopada 2011.

"Živi fosil" je naseljavanja obale Afrike

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/65Mkgeu8b3s/living-fossil-has-been-populating-the-coast-of-africa.ars:

Prahistorijske ribe je udžbenik primjer onoga što ponekad naziva "živi fosil". Spada u grupu pod nazivom režnja-finned riba, koje su vrlo česte natrag u Devon. U svojoj rodbini, dugo, lobed peraja razvila u četiri udovi tetrapods, koji uključuju nas sisavaca. Loza je mislio da su izumrli milijunima godina, sve dok afrički ribari izvukao prahistorijske ribe u 1930. Od tada, stabilna populacija je pronađena u blizini Cormoros, skup otoka koji leže između Madagaskara i afričke obale.

Od tog vremena, neprekidan tok riba je otkrivena duž afričke obale. Početni genetsko testiranje pokazuje da su te životinje bile vrlo slične onima naći u Cormoros, što sugerira da su jednostavno morali nanijet u Afriku na jednom od prevladavajuće struje u tom području. Ali s vremenom, viđenjima nagomilanim više tisuća kilometara, od Kenije jugu do Južne Afrike. Tako je skupina istraživača vratio i nanovo genetskim podacima sekvencioniranje genoma mitohondrija cijeli za 23 od ribe.

Za razliku od ranije rezultate, coelacanths off Kenija, Tanzanija i Mozambik sadržavao neke sekvence koje su jedinstvene na toj populaciji, učestalost alela mnogih bio je vrlo različit u Cormoros stanovništva. U kombinaciji s videa koji pokazuju coelocanths hranjenje normalno s afričke obale (uključujući i neke naizgled plodno žena), a autori zaključuju da postoji vjerojatno stabilan uzgoj stanovništva.

Procjene genetske udaljenosti među tim populacijama su vrlo široko-sekvence su u usporedbi pomoću različitih vrsta u Tihom oceanu za usporedbu, te procjene da specijacija u rasponu od 5-30 milijuna godina. Ipak, čak i low-end procjene sugeriraju da afričke obalne populacije odvojili od Cormoros grupe više od 200.000 godina. Za kontekstu, polarni medvjedi su mislili da su se razvili od medvjeda u manje vremena od toga.

Čini se da je to sada živi fosil uspješno kolonizirali afričke obale. Nažalost, prostor je kolonizirali je sada predmet izlova, koju autori kažu stavlja ovu novu populaciju u opasnosti.

PNAS, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1115675108 ( O DOIs ).

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar