nedjelja, 27. ožujka 2011.

Vakcine uspjeh potiče hripavac povratak

Zanimljive vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/tkRIAG6MWFc/whooping-coughs-comeback-not-only-due-to-vaccination-rates.ars:

Došlo je do pada cijepljenje stope, kao odgovor na neutemeljene strahove sigurnosti , ali je bio malo drugačiji dinamičan, kada je u pitanju jedan specifičan bolesti: magareći kašalj, uzrokovan Bordetella pertussis. U područjima gdje je cijepljenje luta, kao što je Afrika, hripavac Procjenjuje se da uzrokuje čak 170.000 smrtnih slučajeva godišnje, mnogi od onih u dojenčadi. Međutim, u većini razvijenih zemalja, agresivni program cijepljenja donosi bolest pod kontrolom 1970. No, o desetljeće kasnije, stope počeo ponovno rasti, a tu je bilo malo više od argumenta zašto.

Autori studije koja je objavljena ovaj tjedan od strane PNAS napomenuti da je došlo do nešto neobično o bolesti's preporoda. Prije cijepljenja, bolesti prvenstveno udario djecu do 10 godina, od njegova povratka, međutim, vrh dobi od infekcije je 13, a ljudi u svojim 20s do 50s sada obolijevanja unatoč tome što je cijepljen.

U radu se pokazuje da su tri objašnjenja su predloženi za tu promjenu: bolja dijagnoza, evolucija oko cjepivo B. pertussis, a vrijeme kašnjenja, nakon što cjepiva učinkovitost postupno smanjuje. Autori korist Posljednji od njih, budući da dosadašnji rad je pokazala da cijepljeni pojedinci, kada je izložen B. pertussis, može pokazati povećanje antitijela protiv njega, bez zapravo razvoju simptoma. Dakle, oni koristili matematički model kako bi pokazao da pad u učinkovitost cjepiva može proizvesti vrstu ponašanja vidjeti u stvarnom svijetu.

Što se zapravo događa je da, dok cijepljenje cijene su umjerene, ima dovoljno patogena oko dosljedno ponovno izložiti cijepljeni pojedinci, pružajući im poticaj. Nakon cijepljenja postaje temeljita dovoljno, međutim, ovu priliku za poticaj nestaje, ostavljajući djecu osjetljiv, ako se oni izloženi u kasnijim godinama. U njihovom modelu, istraživači su "velike amplitude višegodišnjeg ciklusa", što znači sporadično izbijanje vrsta koje se vide u srednjim školama.

Kao odgovor na ove trendove, Massachusetts je postala jedna od prvih država za početak zahtijeva pojačani u srednjoj školi uzrasta. Autora model pokazuje da bi to trebalo biti na snazi ​​na smanjenje ukupne incidencije, ali će učiniti nešto kako bi zaštitila najugroženije osobe: prije cijepljenja dojenčadi, koji mogu pokupiti bolesti od svojih roditelja. Autori sugeriraju da je davanje booster budući roditelji mogu biti bolji pristup ako novac ili resursi nisu dostupni za napraviti oboje.

PNAS, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1014394108 ( About DOIs ).

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar