nedjelja, 3. srpnja 2011.

Phoenix i Zmaj

Zanimljivi vijesti na URL:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/KwBuEtk8R_I/:

Ja sam u Indiji. To je slavno nered. Ulice u Delhiju ostaju kuhalo, beskrajne vrtlog kaosa, kao što su bili kada sam posljednji put posjetio prije jedanaest godina, ali danas, svjetlucav novih autocesta, trgovačkih centara i pet zvjezdica izdižu iznad njih. Gladak i učinkovit novi sustav podzemne željeznice nosi milijunima ljudi dnevno, ali curenja u monsunskih kiša. Predgrađe Gurgaon izgleda potpuno Prvog svjetskog, jednaka dijela ured tornjevi, trgovački centri, luksuzni usmjernika stambene enklavama, i golf, ali kao što je New York Times nedavno je izvijestio , da nema "funkcioniranje gradska kanalizaciju ili sustav odvodnje, pouzdan električne energije ili voda i javnog nogostupa, adekvatne parking, pristojne ceste ili bilo gradska sustav javnog prijevoza "U međuvremenu, vlada je reeling s korupcijskih afera, uključujući i prošlogodišnje Igre Commonwealtha. debakl i nevjerojatnih 40 milijarde dolara u vrijednosti od mis-aukciji 2G spektra.

Središnje pitanje našeg vremena je da li će to biti Kina stoljeća ili Indije. (Pod pretpostavkom da pojam nacionalne države preživi, ​​što se čini vjerojatnije, nije stvarno bilo kojeg drugog kandidata, Kina i Indija sadrže gotovo polovica čovječanstva, i obje su dobro na putu do ekonomske velesile.) Priznajem da upravo sada to možda ne čini mnogo natjecanja. Kina je više naseljenih, već desetljeće ispred Indije u smislu gospodarskog razvoja, raste brže, i mjeri po patente , daleko više inovativnih. U Kini, postignuća ostvaruje se po nalogu vlade, u Indiji, stvari nekako uspio obaviti bez obzira na vlasti.

No, mislim da je prednost. Ne vjerujem da patenata mjerilo stvarne inovacije. Mislim da je Indija je inovativan, te da će u konačnici pobijediti gospodarski utrci, a ne samo usprkos indijske vlasti naviku nesposobnih samouništenja, nego zbog toga. Postoji esej Eric Raymond, zove katedrala i bazar , koji je poznat u svijetu softvera. On uspoređuje i kontrasti dva modela razvoja softvera, top-down "katedrale" model npr. GCC, i kaotično, ponekad verging na anarhične-dnu-prema dolje "tržnicu" model, npr. Linux. Mislim da postoje paralele između razvoja softvera i gospodarski razvoj, te da je Kina je katedrala (ili možda čak i zatvorenih izvora Microsoft), dok je Indija bazar. A u svijetu softvera, na kraju, bazar osvojio.

Razmislite korupcije. To je pošast od oba naroda. Već sam naveo nekoliko indijskih najvećih hitova. Kina je također udario po gotovo tjedno korupcijskim skandalima , nedavno je, nakon što se pojavila da je njezin željeznički ministar je bio na se, da je usporen svoj ​​brand-n

Nema komentara:

Objavi komentar