subota, 23. travnja 2011.

25 godina, u potrazi za višim temp supravodiča nastavlja

Zanimljive vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/cjnVNeo2KbI/25-years-on-the-search-for-higher-temp-superconductors-continues.ars:

Dvadeset i pet godina prije ovog tjedna, fizike zajednice dobio malo šok. Papira u čvrstog oprezno objavio da njegovi autori, temelji se na IBM-ovom istraživačkom laboratoriju u Zurichu je otkriven "Mogući visoke T c supravodljivosti u Ba-La-Cu-O sustav." Sažetak (što će se dogoditi da sadrži slovoslagač) izvijestio je kritična temperatura od 30 Kelvin. To je bio samo 8K iznad prethodni rekord, ali to je bio prvi pokret u prostoru u 13 godina, i materijala kao što je onaj opisan je ostavio potpuno nenamješten kada je riječ o supravodljivosti.

Uzbuđenje brzo izgrađen kao istraživači pokušali rođacima ovog spoja, i brzo gurnula kritične temperature, točka u kojoj počinje supervodljivost, u rasponu gdje materijal mogao superconduct kada je uronjen u tekući dušik, koji je jeftin i lako dobiti. Vizije sobi supravodiča i supravodljiv mrežu swirled kroz mnoge ljude glave.

To nije sasvim razrađen na taj način. Novi materijali sa relativno visokim temperaturama pronađeni su kritični, ali većina ih je na vrhu u istom području što smo već imali. Sobna temperatura čini se da je sve udaljenim mogućnost, a put do komercijalizacije je pretvorio u dug. Da bi dobili bolju perspektivu o stanju visokotemperaturnih supravodiča 25 godina, Ars razgovarao sa stručnjacima iz američke Superconductor, IBM, i akademske zajednice.

Pročitajte ostatak ovog članka ...

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar