subota, 22. siječnja 2011.

Android izvorni kod, Java, te kršenje autorskih prava: ono što se događa?

Zanimljive vijesti prikaza u http://www.engadget.com/2011/01/21/android-source-code-java-and-copyright-infringement-whats-go/:
Pa to je bio zabavan dan fotelja kod forenzike i pravne analize na webu nakon Florian Mueller objavio komad jutros navodeći Google izravno kopirati negdje između 37 i 44 Java izvorne datoteke u sustavu Android. To je, naravno, jedan od glavnih optužbi, viđenje kao Oracle trenutno tuži Google zbog kršenja autorskih prava i patenata vezanih uz Java, i to od vas zatraži neke vrlo oštre tehničke replika, kao što je ovaj jedan iz ZDNet i ovaj jedan iz Ars Technica. Prigovori u kratko: slika u pitanju su test datoteke, nisu važne, vjerojatno ne brod s android, i svatko je stvaranje galama više ništa.

Mi ćemo samo reći ovo ravno iz: iz tehničke perspektive, te primjedbe su u potpunosti važeća. Datoteka u pitanje čini se da se test slika, neke od njih su uklonjeni, a tu je jednostavno nema načina da znamo da li bilo koji od njih završio je u slušalicu dostave Android. Ali - i to je velika, ali - to je samo priča za tehnički. S pravnog aspekta, čini se vrlo vjerojatno te datoteke koje stvaraju povećane autorskog odgovornost za Google, jer stanje naše sadašnje autorskog se zakon ne čine iznimke kako izvorni kod stabala posao, ili da li ili ne skripte zalijepiti u različite licence, ili da li te datoteke koje je napravio u slušalice. Jedan najvažnije pravno pitanje je da li ili ne kopiranje i distribuiranje ovih datoteka je ovlaštena od strane Oracle, a odgovor jasno Čini se da je "ma" - čak i ako Oracle licencirani kod pod GPL-om. Zašto? Jer negdje duž linije, Google je Oracle koda, zamijenio GPL jezik s nespojive Apache open source licencom , i distribuira kod pod tom licencom javno. To je sve što je potrebno - ako Google krši GPL promjenom dozvola, to je također prekršena Oracle podlozi autorskog prava. Nije bitno ako Google zaposlenik, skripta, robot, ili Eric Schmidt je mačka napravio promjenu - Nakon što ste stvorili ili distribuira neovlašteno kopiranje, ti si odgovoran za kršenje .*

Zašto je to važno? Budući da smo čuli da je Oracle mrtav-set na pobjedu tom slučaju i na kraju vađenje po slušalica naknade na svaki Android uređaj isporučen. U tom kontekstu ", te datoteke nisu važni!" ne pobjede ili uvjerljiv argument - a više ove male prekršaje dodati gore, gore stvari izgledaju za Google. Hoće li ili ne te datoteke su "pušenje pištolj" nije problem - to je li android krši Oracle patenti i autorska prava, jer posljedice ili način će biti monumentalna i dalekosežne. U konačnici, ipak, jedina osoba koja može riješiti sve ove za određene je sudac - i to je idući u uzeti mnogo više vremena i istraživanja da bi tamo.

-
* Oni nisu izravno usporedive, ali mislim o Psystar slučaj za drugi. Iako Psystar očajnički želio tvrditi da Appleov OS X licencni ugovor bio valjan , sudac nije dobio tu - on je jednostavno vladao Psystar nije bio ovlašten na kopiranje i distribuciju OS X, i zamahnuo čekićem . To je uistinu tako jednostavno ponekad.

Android izvorni kod, Java, te kršenje autorskih prava: što se događa? Ono prvobitno pojavio na Engadget o Thu, 21 siječanj 2011 19:15:00 EDT. Molimo pogledajte naše uvjete za korištenje feedove .

Nema komentara:

Objavi komentar