petak, 28. listopada 2011.

ARM ciljevi za server sobu sa svojim novim 64-bitnim ARMv8 arhitekture

Zanimljivi vijesti na URL:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/-shBe2inqhU/arm-aims-for-the-server-room-with-its-new-64-bit-armv8-architecture.ars:

Chip dizajn firma ARM najavio osme generacije svoje ARM skup instrukcija Arhitektura (ISA). ARMv8 ISA proširuje trenutne ARMv7 arhitektura uključuju podršku za 64-bitni adresiranje. Tvrtka je rekao da ovaj potez će omogućiti arhitekture koji će se koristiti u serverima i drugim poduzeća uloge, donoseći ruke male snage prednost na tržištu koje sve više je izazvao potrošnju energije i energetske učinkovitosti.

ARMv7 pruža 32-bitni virtualni adresni prostor, zajedno s 40-bitnom fizičkog adresnog prostora. To omogućuje ARMv7 dizajne, uključujući Cortex A8 i Cortex A9 dizajna tu moć mnoge pametne telefone, uključujući i Appleov iPhone 4S-da svaki zahtjev vlastitu raspodjelu 4GiB memorije, a na adresu ukupno 1TiB fizičkog RAM-a.

Za tradicionalne ARM uloge, uključujući i smartphone, 4GiB je puno, ali tvrtka želi arhitekture pobjeći iz svoje trenutne ugrađenih niša. 64-bitni virtualni adresiranje omogućuje aplikacijama lako nositi mnogo više podataka, što je potrebno za aplikacije kao što su baze podataka i znanstvene obrade podataka. ARMv8 omogućit će ARM čipove da se na ove nove uloge, a još uvijek zadržava nisku potrošnju energije koja je napravio ARM procesorima tako raširena u smartphone i tablets.

64-bitni softver je također postaje sve češće na radnoj površini, a to omogućuje programe kao što su Adobe Photoshop i Microsoft Excel učinkovito obraditi mnogo veće slike i tablice, respektivno. Sa Windows 8, uključujući podršku za ARM procesore, ARM može početi miješati na radnoj površini tržištu, previše.

ARMv8 ISA opisuje upute i ponašanje 64-bitni ARM čipovima, omogućujući programerima operacijskih sustava i prevodiocima za početak izrade izmjene potrebne za podršku tih čipova. ARMv8 procesori će biti u mogućnosti da rade u bilo kojem 32-bitnu ili 64-bitni način, i nastavit će ponuditi značajke koje se nalaze u ARMv7 dizajna, kao što su podršku za virtualizaciju, Neon SIMD upute, a značajka TrustZone sigurnosti.

Hardware dizajneri će morati pričekati malo duže. ARM planira objaviti prvi čip dizajna koji podržavaju ARMv8 iduće godine, a očekuje prototip sustava koji koriste ove dizajne da se pojavljuju u 2014. Jedan rani kupac dizajna je vjerojatno da će biti Hewlett-Packarda: Bloomberg je izvješćivanje tvrdi da je tvrtka planira brod ARM poslužiteljima.

Pročitajte komentare na ovaj post


Nema komentara:

Objavi komentar